Tsezar salatiga oid haqiqat

0
78
MCG4DN
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Bir paytlar “50 yil ichida Amerikada paydo bo’lish uchun eng katta retsept” deb nomlangan, ammo uning kelib chiqishi sirli bo’lib qolgan.

Tijuana, Meksika va San-Diegoni Amerika Qo’shma Shtatlarida birlashtiradigan dunyodagi eng katta chegaradagi San-Ysidro porti, juma kuni tushdan keyin edi. Ba’zi Meksikaliklar bir haftalik ish joyidan uyga qaytib kelishgan, ba’zi amerikaliklar o’z hafta oxiri uchun erta boshlanganlar. Tijuana shahriga Tsezar salatini kashf etgan restoranda tushlik qilish uchun keldim. To’g’ri, AQShning eng taniqli taomlaridan biri Meksikada kashf etildi.

AQShning eng taniqli taomlaridan biri bo’lgan Caesar salatasi Meksikada kashf etildi (Kredit: Lindsay Lauckner Gundlock / Alamy)
Quyidagilar ham qiziqish ko’rsatish:
• o’ldiradigan yashil yashil rang
• Bu, albatta, «mukammal» taommi?
• olma hayratlanarli kelib chiqishi

Mening pasportimni muhrlangan va chegara bo’ylab yurganimdan so’ng, Avenida Revoluciónga borishim uchun chexiyalik chemistlar va yodgorlik do’konlarini ponchos sotishdan o’tib ketdim. Chegaradan 25 daqiqa yurish masofasidan bo’lgan Tszsar Restaurante-Bar, 1927 yildan beri Tijuana-ning asosiy avtoulovida joylashgan. Binoning oldida bir nechta palma daraxti turibdi va “Tsezar” deb nomlangan qizil harflarni yumshab, asoschisi Cesare («Tsezar») ning oq portreti, «Afsonaviy Caesar’s Salad uyi» so’zlari bilan veranda tashqarisida osilgan.

1910-yillarda Italiyadan immigratsiya qilganidan so’ng, Cardini Sacramento va San-Diegodagi restoran ochdi. Ammo taqiqdan qochish uchun u 1927 yilda o’z biznesini ochishdan oldin 1920-yillarda chegara bo’ylab Tijuana shahriga ko’chib o’tdi.

Kardenining qizi Rosa, 2003 yilgi o’limigacha o’nlab yillar mobaynida mashhur bo’lgan, uning otasi 1924 yil 4-iyulda o’z nomini kashf qilgan. Afsonaga ko’ra, restoran AQSh Mustaqillik kunida bunday ish bilan shug’ullangan, . Kardini romain marul barglarini, xom tuxum sarig’ini, Parmesan pishloqini va boshqa qoldiqlarni qo’llagan ovqatni hayratda qoldirdi – bu g’alati tig’ni hayratlanarli darajada mazali taomga aylantirdi.

Tijuana shahridagi Caesar’s Restaurant-Bar afsonaviy salatoning uyi hisoblanadi (kredit: Getty Images orqali Sandy Huffaker / Corbis)
Men birinchi odamdan chegarani kesib o’tib, Tsezarda salat so’yish uchun emas edim. 1920 yillar davomida amerikalik kino yulduzlari orkestrlari Tijuana-ga taqiqlangan taqiqlangan narsalar bilan to’lib ketgan va so’z ko’p o’tmay, Hollivud elitasi orasida Tsezarning salona salatini yoygan. Klark Gable va Jan Harlov Tijuana shahriga borib, Tsezarning shinam marulini va boy kiyingan idishini sinab ko’rishdi. Julia Child Kitchen-dan Julia Childning taniqli oshpazlaridan biri, Julia Child o’zining eng qadimgi restoran xotiralaridan biri 1920-yillarda Kaliforniyadagi ota-onasi bilan birga Qaysarga murojaat qilib, o’zlarining yaratilishlarini stolga tayyorlashni kuzatayotganini tasvirlab berdi.

“Bu qirg’oqdan qirg’oqgacha bo’lgan salatning hissiyotidir”, deb yozadi Child. “Evropada ham muvaffaqiyatga erishganliklari ham bor edi”.

Bu qirg’oqdan qirg’oqgacha bo’lgan salatning hissi edi

Darhaqiqat, salat butun dunyoda Meksika va Oltin Davlatdan tarqaldi. 1940-yillarda Gourmet jurnali bu idishni “hozirgi paytdagi gastronomik yorliq” deb atagan. 1953 yilda esa “Parijdagi Xalqaro Epikürlar Jamiyati” tomonidan 50 yil ichida “Amerikadagi eng katta retsept” deb nomlangan.

Cardinis Tijuana’dan to’lib-toshgan va Los-Anjelesga ko’chib o’tadi, ular 1948 yilda o’z oilasining taniqli salatlarini kiyib olgan. Bugungi kunda u Caesar Cardini ning Dressing singari sotilmoqda. Brend endi AQShda joylashgan bo’lsa-da, taomni ilhomlantirgan va uning ildizlariga ilhomlantirilgan restoran Tijuana-ga qattiq tikilgan.

Ko’p jihatdan, Caesarning yaqin tarixi Tijuana-ni aks ettiradi. Tinseltown yulduzlari va gangsterlar uchun jozibali jodugar bo’lganidan so’ng, shahar so’nggi o’n yillikda jinoyatchilik va zo’ravonlik to’lqini paydo bo’ldi. 2009 yilda Kardenisga qarashli bo’lmagan va sershovkaga tushib qolgan Sezar yopildi. Biroq, 2010 yilda, mahalliy bir oila – Plasencias – bu butunlay tozalashdan keyin qayta ochildi.

“[Caesar] shaharning belgisi”, – deydi Xojier Plasencia, Tijuana shahridagi yulduz shefi. “Bu bizning madaniy tariximizning bir nechta qismidir”.

Xaver Plasencia: “Qaysarning shahar tasviri” (Credit: Lindsay Lauckner Gundlock / Alamy)
Bugungi kunda Caesarning qadimgi Yevropa hissasi bor, u qora-oq rangli plitkalar va yorqin mo’ri bar. Serverlarning shaffof oq ko’ylagi qora ko’zli va kostyumlar ostidan chiqadi. Tijuana shahrining tarixiy fotosuratlari devorlarni bezab turibdi, og’ir zulmatlar qorong’i yog’och shiftini kesib o’tadi va yorug’lik noqulay bo’lib, restoranga samimiy tebranish beradi.

Tsezarning ensalada buyurtma qilishni o’ynash tugmachasini batafsilroq ko’rsatishga o’xshatsa bo’ladi. Qaysar salatasi nafaqat retseptdir: bu xoreografiyaning bir qismi; kremi kiyinish va romain marul o’rtasida sekin raqs.

Qaysar salatasi nafaqat retseptura: bu xoreografiyaning bir qismi

Ofitsiant salat savatiga o’ralgan paytda ijrosi boshlanadi. Belgilangan ensaladero server kichik qoshiq mayiz sarimsoqni katta taxtga solib, so’ngra xantal, to’ldirilgan anchivit filetos va Worcestershire sosining bir necha tomchi qo’shib beradi. Server tuxumni pishiradi va ikkita ehtiyotkorlik bilan qoshiq bilan qobiqni chiqaradi va sarig’ini piyola ichiga tortadi. Ofitsiant keyinchalik ohak sharbatida siqib chiqadi va g’ayritabiiy tarzda kosadagi hamma yog’och taxtalar bilan aralashadi. Aralashtirilganda, ensaladeron zaytun moyi va nozik parmesan pishloqida cho’kadi.

Kiyinish uning qismlari yig’indisidan ko’prok aralashtirilgandan so’ng, server iplari yangi romain barglaridan iborat plastinkada uchraydi va muloyimlik bilan hamma narsalarni birgalikda tortadi. Ofitsiant keyin barglarni qora qalampir, tekis, oddiy krostini va yana Parmesan pishloqini maydalash bilan yopadi.

Hech qanday kubik krujkalar, cho’chqa go’shti yoki limon sharbati yo’q.

Tsezar restoran-barida ikonik salat stol tomoni (kredit: L Sasha Gora)
Salomning ismi va mashhur hikoyasiga qaramasdan, Rosa Cardini otasining hikoyasini aytib o’tgan bo’lsa-da, bu taomni kim kashf etgani noma’lum. Meksikaning Essential Cuisineslari, Meksikadagi oziq-ovqat idorasi Diana Kennedi o’zining kitobida, salatni aslida Caesarning ukasi Aleks tomonidan yaratilganligini ta’kidlaydi. Kennedi ma’lumotlariga ko’ra, Aleks Birinchi Jahon urushida Ace pilotiga aylanishdan oldin Italiyada 10 yoshida restoran biznesida ish boshlagan va keyin 1926 yili akasi bilan uchrashish va o’z restoranini ochish uchun Tijuana shahriga ko’chib o’tgan. “Avvaliga Aviator salatisi sifatida tanilgan, u keyinchalik mashhur bo’lib, Qaysar sifatida nusxa ko’chirildi, ammo uni” Aleks-Caesar Cardini Salad “deb atayman”, deb yozadi Kennedi.

Aleks va Tsezarning Tijuana restoranlaridagi biznes hamkori Paul Maggiora, bu salatni birinchi bo’lib tashlab ketgan deb da’vo qilishdi. Hikoyaning yana bir versiyasi Tsezarda yosh xodimni oladi: Livio Santini. Bundan tashqari, Italiyadan Santin 1924-yilda Tijuana shahriga ko’chib o’tdi, Kardeniga ishlaydigan ovqat tayyorladi va go’yoki onasini tayyorlagan idishga asoslanib salat salatdi.

Bugungi kunda hatto Tsezarning veb-sayti ham so’raydi: “Qaysar Cardini yoki Livio Santini salat yaratdimi? Biz dunyodagi eng mashxur taomlardan biri tug’ilganida halol bo’lmaganmiz. Ammo biz, albatta, janob Kardini va janob Santiniga ham hurmatni va hurmatni qozonamiz. ”

Salomatlik shimoldan AQShga ko’chib o’tgandek, asl manbalari qanday bo’lishidan qat’i nazar, uning asosiy tarkibiy qismlaridan biri o’zgargan. Bugungi kunda, eng retseptlar yangi stakan suvi emas, balki mening stolda kiyinishga aralashtirilgan emas, limon sharbati chayqalishini talab qiladi. “Britannica” entsiklopediyasi hatto uni limonli idish sifatida tasvirlaydi.

Tsezarning salatini limon sharbati bilan emas, balki ohak sharbati bilan tayyorlaydi (kredit: Lindsay Lauckner Gundlock / Alamy)
Jeyms Beard mukofoti sohibi bo’lgan oziq-ovqat muallifi va kitob muallifi Carolynn Carreño Tijuana shahrida tug’ilgan va bu limon-ohak aralashmasini oddiy tushunmovchilikka o’xshatmoqda. “Muammo, men ko’rganimdek, ispan tilida” ohak “so’zi” limon “dir, bu esa, albatta,” limon “kabi dahshatli bir narsaga o’xshaydi. Chalkashliklar uchun “limon” so’zi ispancha “limon” dir. Carrenoning otasi 1950-yillarda Qaysarda salatlar jadvalini yurgizishda ishlagan va u ta’kidlaganidek, u bolaligida kassarni kichkina, yashil Meksika moyi bilan yaratgan.Bu bizning madaniy tariximizning bir nechta qismlaridan biridirTijuana shahridagi kimsa birinchi Qaysar salatidan tozalagandan keyin to’qson besh yil o’tgach, tovoq Qaysar shahridagi eng ommabop menyu va mahalliy aholi uchun g’urur manbai bo’lib qolmoqda. So’nggi etti yil davomida Tijuana oilasi Xulio Alvarez Tsezarda barmen bo’lib ishlaydi. – Men bu erda eng qadimiyman, – dedi u faxrlanib menga. “[Salat] juda muhim … bu Tijuana xalqi uchun yodgorlikka o’xshaydi”.Qaysar, Aleks, Livio yoki Polning ovqatni yaratganligi haqida hech qachon aniq bilishimiz mumkin emas, ammo bir narsa aniq: italiyalik muhojir Rimning Rimdagi marul bilan Tijuana shahridagi AQShning eng mashhur salatlaridan birini ixtiro qildi. Bu madaniyatlararo oziq-ovqat – chindan ham aralash salat va chegaralarni kesib o’tishga loyiq taom.

Kulinariya ildizi – Bi-bi-sining noyob va mahalliy ovqatlariga bir joyning merosiga bog’lab qo’yilgan seriyasidir.

Facebook-da bizni sevib, Twitter-da va Instagram-da bizni ta’qib qilib, BBC veb-saytidagi uch milliondan ortiq muxlislarga qo’shiling.

Agar siz ushbu hikoyani yoqsangiz, “Bu haftada faqat 6 narsani o’qigan bo’lsangiz” haftalik bbc.com funktsiyalariga yoziling. Bi-bi-sining Future, Culture, Capital and Travel kompaniyasining har bir juma kuni kelgan kutubxonangizga yuborilgan tanlovi.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.